Home

Home        Gardens       Who We Are

What We Do     Client Stories     Contact Us

Latest News     New Service!

On the edge of Sheffield, close to the Peak district, the garden is L-shaped with a small north facing area by the front door, and a back garden (25m x 35m) facing east, in part shade and part sun.

To begin with the back garden sloped away to 2 metres lower than the house with the sitting room apparently teetering at the top of the slope.

There was originally a good old apple tree in the middle of a large sloping grassy area, this was retained and made a focal point by the addition of a lovely hardwood tree-seat in a style appropriate for the house. A neatly trimmed old bay tree and a shed in the corner were retained, the lawn shaped around the tree.

 There was a tiny, scruffy sitting area, partly in shade near the house. This was replaced by a better proportioned York stone terrace at a higher level, bringing it closer to the sitting room and extending further out from the house into the sun, with local York stone retaining walls and well proportioned steps; a raised fish pond near the sitting room and pretty perennial borders.

This provided a more solid 'base' for the house, effectively anchoring it into the garden.

 Mixed borders were added all around with trees, shrubs, perennials and grasses; a gravel path accessing a gate at the bottom of the garden; compost bins; a lower sitting area for evening sun.

The small 'front garden' is shady and provides opportunity for ferns, hostas, grasses and box hedging.The back garden is mainly sunny and now has masses of flowering shrubs, perennials and grasses with structural box globes and cones, and yew blocks for winter structure.

Finalist, Northern Design Awards 2014.

18th Century Farmhouse, Dore

e. chrisparsons@hallamgardendesign.co.uk

t. 0114 230 2540